Apr 12, 2012

Inspirasi Baju Tunang

Views
* saat entry ini di tulis, hati ini sangat2 tidak tenteram kerana masalah kerja..='(

Inspirasi Baju Tunang saye...(^_^)

hai hai hai..
assalamualaikum..

hari ni nak cerita pasal baju tunang Nisa pulak
hehehe...takde ape sangat nak cakap
cuma hanya berkongsi pengalaman
yang sekali dalam hidup (hope)


  tengok dalam gambar, beberapa keping Nisa sempat simpan kan..
*maaf tuan punya gambar, cilok tanpa beritahu..huhu...link nya boleh tengok kat link gambar..=)

Nisa memang dah lama terbayang design kain ropol kembang camtu
*masih tak tahu design ni nama apa..huhu
lama betul dah terbayang camtu, tapi tak tahu pulak Nisa dah ketinggalan 
sebab google gambar dah banyak camni..
(T_T)
tapi lagi bagus, senang nak tunjuk kat tailor kan
Nisa memang tak mampu nak hire designer hebat pun
ala, tunang je baru kan...
*ayat biasa..hihi

untuk baju ni Nisa amik tailor di Puchong Prima
tailor biasa..
upah jahit : RM130 sahaja..
(sepatutnya)
tapi alhamdulillah...rezeki Nisa
akak tu bagi Nisa dengan harga RM100 sahaja..hehe
(tu pun sebab dia tersilap kira katanya...)

untuk kain pasang, 
Nisa gunakan kain chiffon Bidang 60"
beli kat Jakel Jalan TAR
RM25/m
Nisa konpius time nak beli sebenarnya
*My advise, please consult with tailor before *
eh, tapi-tapi...Nisa dah tanye tailor
dia kata, Bidang 60'' cukup 4m je....
(okey, tak tanya habis, ckup untuk sekali baju atau kain sahaja, sebab time tu spot untuk kain je...soklan tak penuh..huhu)
dan setelah di layan oleh kakak pekerja Jakel, dia sarankan Nisa beli 5m
banyak kot...
total RM125

masa hantar kat akak tailor tu, 
dia pun terkejut Nisa beli kain sampai 5m..huhu
dah la bidang 60'' sudah besar, eh...cukup besar!~
(sebab Nisa katek....)

oleh kerana memilih chiffon utk sepasang baju serta kain nya
harus lah di sertakan sekali dengan Lining kan...
Nisa tak pilih untuk guna satin, sebab tak suka effect berkilat nye tu
plus, tak selesa sebab kain satin tak serap peluh
jadi Nisa pilih material yang lebih kurang
macam chiffon, tapi bukan chiffon..ehh??
kata kakak Jakel tu, kain ni nama nya kain Jorjet
errm...entah. tapi tak sama pun dengan tudung jorjet punye kain..
tak pe, abaikan...(^_^)
harga RM12.90/m
Nisa tetibe teringan mulut mintak RM10/m
dan...dapat!~
Baru lah Nisa tau kat Jakel boleh tawar menawar rupenye..huhu
selama ni asyik mak aje belikan kain pasang kan....
Beli 4m = RM40 untuk Lining sahaja

seriusss mahal bagi Nisa
rasa taknak beli dah chiffon lepas nih
tapi takpe lah...dah beli pun..huhu

pasal design pulak, 
Nisa request untuk jahit bawah kain cam dalam gambar ni
nama nya jahit kemasan kelim tudung kot
tapi....
Indah nye berangan
kan?hehe
tapi masih indah realiti walaupun tak seperti yang diidamkan

Nisa tak dapat pun kain camtu
entah kakak tu lupa kot
Nisa pun lupa nk remind masa ambik kain tu
jadinya hasil nya hanya begini...
*spot kaki kain

nampak masih seperti diidamkan

berdiri dan duduk
tak seperti di idamkan..
(T_T)

oleh kerana kain Nisa beli berlebih, 
jadi Nisa gunakan untuk jadikan Shawl sahaja
potong dan jahit tepi RM5

Kos untuk baju sekali tudung
RM270
(xcampur manik)

lebih kurang harga baju dah siap sekali penuh manik

anda yang bakal membuat baju idaman atau membeli baju idaman?
Nisa pesan sikit, berhati2 dalam memilih kain
sebab Nisa tak pandai pilih kain...errr...
aci la kot pesan camni?hihihi

Walau Nisa ada yang tak puas hati dengan harga kain Nisa pilih
dan masalah2 teknikal dengan tailor
tapi...
Nisa puas hati dengan hasil baju ni
walau kain lining mahal bagi Nisa
tapi ianya selesa...
(^_^)

*p/s : sesiapa nak baju camni, leh la try pergi Puchong Prima..tapi nisa tak lah syorkan, tak jugak larang....hehe...okey je jugak jahitan kakak tailor ni...
sesiapa area terdekat, leh contact Nisa, Nisa leh bagi nombor phone kakak tailor ni ye..

19 comments:

  1. cantik laaaahh, kain tu..cutting baju pn cun
    suria panggil kain flowy xtau betol ke x...kihkih

    bg suria murah lah 270 dh siap baju, baju nikah suria tempah saja 260..bernanah jugak bila dh total..huuuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kain flowy?huhu..boleh la tu kot...tak tau jugak..sama2 membedal..;P

      murah ye...eh, suria 260? kain ada manik2 atau batu2 atau bersulam manik kot...(err..byk atau nye..huhu)

      Delete
  2. qila dah print out gambar baju nisa, nk tunjuk dekat tailor ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) hehehe...nak nisa amikkan gambar kain nye saje tak?

      Delete
    2. adalah lebih bagus :) sangat sangat membantu! baju nisa cantik! details semua!! sangat2 ohsemmm...

      Delete
    3. hihihi..okey..insyallah nnti nisa update potongan kain camne ye...=)

      Delete
  3. Kita suka kain flowy.
    Inspired dengan baju tu lama dah. Hehe

    ReplyDelete
  4. Nisa, camne awak pakai tudung tu? Buat lah tutorial please :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha?nisa pakai shawl je azreen..=)
      pakai shawl macam biasa tu je....
      pastu pinkan ade veil atas kepala...

      Delete
  5. cik nisa: kain ni belakang dia ada kelim2 jgk eh? ke depan je?cantik tau baju cik nisa nih =)

    ReplyDelete
  6. Hi Nisa,
    boleh tanya tak..Apa nam tailor kat puchong prima tu.
    kedai ke rumah. Dia ambik jahit baju kurung jugak tak

    ReplyDelete
  7. Hi..jahitan tailor tu nampak kemas..susah nak cari macam tu..boleh dapat full address for the tailor x?

    ReplyDelete
  8. Ape nme kdi tu ye.. tgh servey2 nk tmph jgk la..

    ReplyDelete
  9. Ape nme kdi tu ye.. tgh servey2 nk tmph jgk la..

    ReplyDelete
  10. boleh tak bagi no h/p tailor tu... i nak tunang next month ...

    ReplyDelete
  11. Hi..Nisa..bokeh bagi contact tailor tu.?

    ReplyDelete
  12. siapa nak tempah bajuu boleh direct dengan fiey. 0136336109. fiey fulltime menjahit. diberi keutamaan pada orang JB. nak apa apa design pon boleh :)

    ReplyDelete

Terima kasih memberi sokongan..=)