May 25, 2012

Tutorial Paper Flower

Views
Hai..Peace..hehe
spot kat bunga pelamin je...
ngade upload gambar tunang nih..=P

Nisa nak bertutorial?
hehe..tidak lah hebat mana nak tutorial ni...
cuma berkongsi ilmu sikit yang ada..

dah tau tutorial ni banyak dah ada kan..
tapi takpe..ini versi Nisa...=P
biarpun sama je step nye..hehe

Nisa buat Entry khas untuk bekas Senior sekolah Nisa dulu
K. Wina...harap jelas tuto ni...=)

Tutorial Bunga Crepe (pom2 flower)


1- Bahan yang diperlukan
 - crepe paper, boleh juga guna wrapping paper, atau tisu...benang atau dawai lembut untuk mengikat

2- potong segi empat, minumun 8helai...lagi banyak helai, lagi mekat bunga nya..=P hhehe..tapi jangan over tebal pulak, nanti terus tak jadi.

3- lipat2 kan seperti lipat kipas kertas, dan ikat di tengah2...Nisa lebih suka ikat guna dawai halus, lebih senang bernanding benang, sebab kita perlu ikat betul2...

4- potong kan hujung nya menjadi lengkung, ini untuk impak hujung bunga berbentuk bulat. ini pilihan je..kalau tak potong bulat pun, boleh jugak..xsalah..kembang nya tetap jadi..hehe

5- bila dah siap ikat dan potong di hunjung nya, boleh buka kan dia..

6- dah buka, tarikan kan helaian kertas2 tadi..hati2 ye...time ni suka wat masalah...sekali dia terkoyak, mau jugak lah tensen kita dibuat nye....kertas crepe kan lembut..mudah terkoyak...

dan akhirnya..Insyallah, jadi la seperti atas tu...=)



Tutorial Bunga Kipas
(dari kiri ke kanan)
1- bahan yang diperlukan...
 kertas,,,terpulang untuk guna kertas camne....kosong dan berwarna boleh, kertas bercorak pun boleh...
 yang Nisa guna ni kertas pembalut hadiah, sama jugak macam dekat Pelamin tunang Nisa tu..=)

2- Gunting kertas secara memanjang...ini kalau guna kertas pembalut hadiah la..kalau guna A4 pun boleh..gunting secara memanjang, dan tampal2 je bagi bertambah panjang..

3- Lipat - lipat macam cara nak buat kipas kertas..Ala, biasa buat kan...buat sampai penghabisan kertas

4- Gamkan hujung kedua2 kertas...jadikan dia bertemu dan tak berpisah..eh, ayat apekah..huhu

5- Tegakkan @ dirikan dia, dan camtum bahagian atas seterus nya tolak ke bawah terus...

6- Automatik terjadi nye bulatan tersebut....(^_^)v

gam lah seselesa mana anda suka...untuk cepat, guna glue gun...tembak aje kat tengah2 tu, pegang beberapa minit, dah lekat..kalau guna gam kertas boleh, tapi amik masa nak kering dan lekat..

kalau nak jadikan bulatan besar macam Nisa tu, guna kertas lebih panjang....besar bulatan bunga kipas bergantung saiz panjang kertas. pastu nak lagi lawa, tambah je Doily paper kat tengah..

sekian...

17 comments:

  1. terima kasih nisa bg tuto nie
    lagi mudah sebab ada gambar sekali.
    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesame...=)
      takyah baca keterangan pun xpe kan klu ade gambar..hehe

      Delete
  2. oh..lain skit buat bunga kipas tu..ingatkan kena stapler je

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm,terpulang sebenar nye..stapler pun boleh..asal lekat...=)

      Delete
  3. Thanks for the tutorial. Esok nak gi beli crepe nak try :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...most welcome...

      selamat mencuba..=)

      Delete
  4. hai..i nk tnya u la nisa..yg bulat macam bola tu ad wana ijau, pink, putih tu..u beli ke or buat? nice la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..
      yang tu...
      beli..=)

      dekat kedai nama dia Basket
      di Petaling street..=)

      Delete
  5. nisa, lekat kt tirai tu pkai ape?double side tape ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. NISA JAHIT..=)
      GUNA TAPE TAK KUAT SGT KOT...HUHU....CUBE JE TRY N ERROR..=)

      Delete
  6. xpahm la tutorial ni...
    bole x tolong wat video ...
    xleh nk imagine la

    ReplyDelete
  7. nk tye..yg putih kt tgh kipas 2 kertas dr ape ye..kertas putih kosong je ke

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan.. sis nk tnye,mcm mane sis lekatkn bunga kipas n bunga crepe tu kt kain ek? pkai ape?
    waNna know in details.. cz nk try by my owN,seriouSly that mini pelamin is gorgeous!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSLAM..THANKS..=)
      NISA PIN KAN GUNA JARUM PENITI, TAPI BNYAK NYA NISA JAHIT CKIT2 UTK KESELAMATAN..=)
      SEBAB KALAU BUDAK2, SUKA NAK TARIK2 BUNGA2 KERTAS TU, TAKUT TERKENA JARUM NYA..=)

      Delete
  9. hai nisa nak tny... crepe paper tu boleh beli kat mana..?

    ReplyDelete
  10. salam..nice blog.. dan info yg sgt berguna tuk sy.blh try buat ni..tq :)

    ReplyDelete

Terima kasih memberi sokongan..=)