Oct 8, 2012

Ikut Hati Mati, Ikut Rasa Binasa

Views
Hai Assalamualaikum...=)
eh, eh, tiba2 rasa kekok nak menaip kat sini
adakah sebab Nisa dah lama tak update blog ni?

um um um....
masih berkira-kira dengan BAJET kawen
pening kepala kan kalau terlalu berfikir
tanpa ada perancangan yang teratur

kadang2 fikir macam nak buat....
'ala, biasa2 je la....yang penting nikah tu...'

tapi terfikir jugak
'kahwin kan sekali seumur hidup,why not all out?'

kan?
awak setuju tak?

tapi kalau ikut hati, memang semua nak perfect
semua nak cantik
dari baju pengantin sekali dengan baju2 keluarga lain pun perfect
dengan pelamin yang gah dah macam istana singgahsana
dan kamar beradu yang yang yang yang...euuww..tak terkata dah macam mana
senang cakap, nak rasa betul2 jadi raja dalam sehari tu..huhu

oh, impian menggunung...
berangan terbanglah tinggi....

erkkk!! brek kejap bila toleh kat poket
impian musnah berkecai berai
perlu berpijak di bumi yang nyata

berbelanja lah mengikut poket sendiri...
hehehehe

memanglah kawin sekali seumur hidup
tapi kalau semata-mata nak kawin ikut idaman hati
dan perlu menanggung hutang
oh, itu nightmare!~
lepas kawin nanti gaji bayar utang kawin
anak 5 utang tak habis2 lagi....
oh, itu lagi lah mimpi ngeri..

okey2, kita susun semula bajet kita
sama2 berfikir untuk tidak menanggung hutang di kemudian hari
yang mana kita perlu kurangkan....kurang kan lah...

kalau kek bertingkat2 tu sampai beribu2 harganya,
lebih baik satukan aje kek hantaran merangkap kek nak potong2....
alkisahnya, kek itu untuk dimakan beramai2 jugak kan?

kalau baju kawin yang nak pakai tu
niat hati nak pakai songket, tema nak klasik lah sangat
tapi taknak sewa baju sebab nak jadikan baju kawin kenangan sampai mati
tapi nya tak mampu sebab songket mahelll,
okey, kita pilih inisiatif lain, dengan cari kain kat kamdar aje..huhu
beli dah hire tailor kampung dengan bawak baju contoh sekali...
kurang lah ckit kos nye...dengan belajar beading sndiri
jadikan lah diri kedekut ckit untuk nak tambah kos upah orang dengan buat semua benda...
kena jugak rajin2 kan diri...

lepas tu..hantaran..
ini semua adat melayu kan...
untung nya kalau kita dapat follow Ustaz Don Daniyal kawin
hanya berhantaran jenis2 makanan aje
lebih murah dan mudah....buat lah cantik2 dan unik2....
takyah nk pikir bajet beli handbag,kasut,baju etc.
nanti lepas kawin pun boleh beli la.........

pelamin...
amboi..nak gah2 aje...
tapi taknak sanding kan katanya?
taknak jadi ayam yang ditabur beras tu...
okey, kita buat simple2...
mini pelamin konsep asal nya
tapi nnti kita suruh wedding planner tu ejas kan saiz pelamin
haha...harga mini pelamin
tapi kita ketuk jadi besar sikit...euu...

adoi..
sekian sahaja repekan Nisa
pening lah..
baru semalam pergi butik pengantin
dan siriusli, nisa hanya mintak kat dia RM1.5K only utk pelamin, mini pelamin
pastu dia nak make-up kan nisa even nisa cakap taknak....
dan nisa cakap baju nak hantar upah je...
dan nak tahu apa reaksi abang tu?

mungkin dalam hati dia
apa bajet beno budak nih
nak pelamin sampai dua
pastu nak murah2 je...

walhal, pelamin sanding yang dia bagi kat nisa tu
sebenarnya pakej 2k-3k.
dia macam berhati2 nak consult nisa sebab banyak yang dia cakap,
nisa akan balas...em...takyah lah yang tu kot..
itu takyah, ini takyah...pastu kata,nak simple2 je..
bila dia tunjuk contoh2 pelamin, mesti nisa terus ckp,
taknak la. mesti mahal kan...
kanda duk tepi diam kan aje...pastu dalam kete cakap nisa belagak..kehkehkeh...

dan sekarang, tak tau lah camne....
sambung lagi lah next week..huhu..bai!~

10 comments:

  1. susah kan bile pk pasal bajet, linda pun pening. ikut ati memang nak wat yg terbaik, sbb kawin sekali je seumur idup. tapi tgokla, masih de mase utk survey the best package :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik masa untuk survey...=)
      biar hsilnya nnti, boleh senyum puas..hehe

      Delete
  2. awin pn pening pale bila kira2 bajet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sama2 lah kita pening ye awin..=)

      Delete
  3. Betula lah Nisa. Bila nak keluarkan duit tu menggigil gigil je rasa haha. Cuba utk cut cost walaupun tahu susah.
    Takpe Nisa. Yang penting majlis kita nanti tak ada pembaziran InsyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah..harap2 pun macam tu lah...berhabis dan tak membzir itu sudah puas..=)

      Delete
  4. Sy just wat mana yg perlu
    beli brg pn mana yg mmg nk pakai
    slain jimat dpt gak apa yg dingini
    pkahwinan bkn bmula pd mjlis tp pd hari ptama memulakn idup bsama ;)

    ReplyDelete
  5. budget sangat2 penting dlm urusan kawen. Macam imah, utamakan yang mana penting dulu, yang mana rasa wajib ada, yang tak membazir dan boleh diguna pakai semula. Untuk benda2 lain yang rasa tak penting, bila ada duit lebih baru buat. Sebenarnya duit tu kalau kita simpan semuanya nak guna untuk kawen, takut lepas ni, ada emergency apa2 ke kita dah xad saving. So, kena budget betul2 janji lepas kawen ada duit dan happy2 aje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasal...yang penting duit lepas kawen..mana nak masuk umah, mana nak beli barang rumah..kan..=)

      Delete

Terima kasih memberi sokongan..=)