Mar 5, 2012

Alkisah pencarian Cincin Tunang

Views
hai,
assalamualaikum
(^_^)

Monday Blues??
itu harus kan..kehkehkeh

*Entry ni bukan bermaksud nak menunjuk-nunjuk
jauh sekali untuk riak
menulis hanya untuk berkongsi cerita
dan pengalaman
dalam mencari dan cincin pertunangan sendiri*
seperti yang dah diceritakan di entri INI
Nisa mahukan emas putih untuk cincin merisik
tapi angan2 tu hanya tinggal angan2 kosong je..
huhu..tak pe la
anggap rezeki dilain hari

sebab cincin tunang dan risik sudah dibeli

alkisah, sabtu baru ni
memang plan nak setelkan pencarian cincin
dan outfit Nikah untuk dijadikan hantaran
tapi sebab kekangan masa,
cuma hanya dapat selesai kan pencarian cincin sahaja

serius Nisa tak suka untuk mencari cincin ni
tapi alhamdulillah, perkara yang Nisa risaukan sudah berlalu..

pengalaman mencari cincin
tak kan , tak kan , tak kan Nisa lupakan
stress!~

Nisa tak pernah pun berminat nak beli Emas
even tau Emas ni berharga
tapi tak pernah nak amik tau
sampai kan sekarang
perlu untuk ambil tahu tentang emas
perlu pakai cincin emas
pesan pada diri sendiri
Nisa, u have to change...

Mungkin semua ni akan jadi lebih mudah kalau Kanda terus beli je
tanpa Nisa tahu mengenai harga
Nisa stress untuk pilih design yang sememang nya tak berkenan dengan warna Emas
di tambah pulak Nisa tau berkenaan harga
uishh..serba salah dibuat nya
Nisa terasa membebankan Kanda
Even Kanda pesan banyak2 kali
'Pilih mana syg suka, jangan pikir pasal harga'
tapi Nisa tetap terfikirkan..
that's y Nisa kata mungkin semua lebih senang dan mudah kalau Kanda je beli tanpa Nisa tau harga nya
Memang harga nya tak de lah semahal cincin berlian bertatahkan permata tu semua bagai,
tapi Nisa tetap rasa something weird bila membeli sesuatu, guna duit orang lain
lagi2 berhabis seribu lima puluh dalam satu hari
serius Nisa tak suka perasaan ini..

okey, tak pe lah..semua dah berlalu pun
sini Nisa nak kongsikan pengalaman mencari dan membeli Emas untuk pertama kali
(harap Kanda dapat belajar dan praktikkan lepas2 ni..kehkehkeh)

ada 7 kedai Nisa pergi

kedai pertama dan kedua
sangat2 kecewa dengan layanan dia
Nisa masuk kedai Melayu
sebab niat hati, takpe la tolong sesama bangsa
tapi layanan endah tak endah aje pada kami
tak tahu lah kalau diorang tengok kitorang ni macam tak layak je kot membeli Emas
huhuhu..

time tu salah Nisa dan Kanda,
sebab tak study dan tak banyak bertanya pasal kedai Emas di Temerloh
beli kat Temerloh je sebab pikir senang, dekat dangan kampung kitorang
walaupun tak familiar pun dengan Bandar Temerloh ni...

sebab sedar dengan kesalahan sendiri
cepat-cepat call kakak Nisa yang duk kat Temerloh ni

lepas dah tau serba sedikit lokasi yang perlu di tuju, terus gerak
sudah nya, banyak betul kedai emas kat ctu
berdekatan semua nya
parking kereta, dan terus gerak jalan kaki
masuk ke 4 buah kedai berdekatan

Alhamdulillah,
kedai ketiga Nisa pergi, kedai cina
tapi pekerja melayu
layanan sangat bagus dari dua kedai sebelum nya
kakak tu layan kan semua yang Nisa request
siap bagi nasihat jgn beli Emas putih untuk Majlis Bermakna camni
takde nilai tolak katanya
baik lah beli Emas, berharga nya sama seperti majlis yang berharga..
(^_^)

masuk kedai ke-4
juga kedai cina, pekerja melayu
layanan juga baik,
cuma design sangat halus2,
Nisa tak perasan, tapi kanda yang tegur
cincin tu nipis, dan mudah kemek
okey, kita teruskan pejalanan

Masuk kedai ke 5
kedai melayu, lelaki pelayan dia
dari percakapan dia, Nisa rasa asal orang Terengganu, tapi ada pelat Pahang temerloh..
design cincin nya simple, tapi masih tak menepati citarasa
adik ni baik, siap nak bagi free kalau nak besarkan
sebab ada satu design Nisa berkenan, tapi saiz dia kecik
suka, tapi berat hati nak ambil yang tu
sambung jalan lagi

Masuk kedai ke 6
banyak jugak cincin emas putih
tapi semua takde menarik di hati
kakak pelayan tu pun macam sombong ckit
tak bestt...

selesai tawaf 4 buah kedai emas berdekatan
cuma aim 4 buah kedai
kedai ke3 dan kedai ke5
bincang2 dengan Kanda tepi lorong2 kedai
huhu..keadaan terdesak, lepak je la memane jap..
time tu sangat tertekan, sebab Kanda hanya tanya
nak yang mana, nak yang mana..
tapi Kanda masih jugak membantu menyenarai pendek kan design yang Nisa suka
pikir-pikir, sampai bergenang la jugak air mata
malu nak nangis depan Kanda..huhu
tapi mungkin Kanda nampak air mata, terus dia ajak cool dulu
lepak minum cendol, makan goreng pisang..

telefon kakak Kanda jugak untuk mintak pendapat
Dia suggest jugak untuk cari dekat area kampung kitorang
sebab ada satu kedai kawan dia, murah
tapi tah lah..kitorang malas penig2 kepala, nak setelkan petang tu jugak
selesai menenangkan diri kejap
terus gerak, niat asal nak withdraw duit

terkebetulan, sebelah bank je ada kedai emas lagi
okey, masuk kedai ke tujuh....
kedai melayu, penjaga kedai pulak sorang je time tu
tengok-tengok design cincin
Kanda tunjuk satu cincin, simple
oleh kerana cincin gelang rotan tak de design menarik
jadi nya Nisa jadi kan cincin permata jugak sebagai cincin risik
kakak kate takpe, asal ada dua. yang beza.

cincin ni permata kecik2 je..tapi simple dan harga reasonable
okey, proceed, tak sampai pun 15minit pembelian cincin risik tu..
sebab kebetulan semua nya..
okey, ini Nisa suka, sebab tak perlu tensen2 buat pilihan..

dah selesai cincin risik, fokus pada cincin tunang pulak
Nisa kembali ke kedai ke3 tadi, terus pilih cincin yang dah di aim dari awal
ukur jari, dan tunggu proses pemotongan,
harga pulak? 2x ganda dari cincin risik
design pun agak besar, dan campur Emas putih sikit,
bagi la..kang kempunan nak pakai cincin Emas putih kan..hehehe

setengah jam masa pemotongan cincin

berjalan-jalan sambil menunggu setengah jam
kanda suh layan die membeli pulak
sebab dan setengah hari dia melayan Nisa yang pening
+ emo sebab cincin..huhuhu

dah selesai...cincin merisik dan bertunang sudah menjadi milik Kanda...
sebab belum hari lagi untuk menjadi milik Nisa kan..=)

9 comments:

  1. hahahah.nisa dd dulu pun melalui masalah sama jugak.mmg stress lagi2 mmg x minat emas kuning, tp akak2 SA semua jenis suke saiko2, diaorg siap ckp confirm ke kurus je lagi past kawen, mana tau past kawen nk tukar saiz atau tukar cincin kan rugi beli emas putih.hahahah

    ReplyDelete
  2. @akudidi: haah kan didi...sebenar nya tak terfikir pasal gemuk dan takmuat nanti, sbb tak bape suka pakai cincin...huhu..selama ni pikir nk mas putih sbb lawa.....=)

    ReplyDelete
  3. yela sbb kite angan2 past kawen kite maintain cun camni.hahaha.xpela emas putih mintak hadiah anniversary lak nnt

    ReplyDelete
  4. @akudidi:hehe..kekonon boleh control lagi la lepas kawen kan..:P cincin tak berubah saiz..huhu...mimpi je la ni klu Nisa...cepat gemuk..:P

    takpe..sabar..tggu anniversary..(tu pun klu org tu sudi bagi..kuikuikui)

    ReplyDelete
  5. hahaha tu la pasal kan.angan2 jela kite. xpe2 insyaALLAH dia bg, kalo x bg pun kite beli je la sndiri.kikiki.xpun time preggy wat2 ngidam.hahaha

    ReplyDelete
  6. @akudidi:hahahaha...buat2 ngidam tu lah menarik..:P harussss...

    ReplyDelete
  7. hakhakhakhak...semoga berjaya.kikiki

    ReplyDelete
  8. ecah sekali gi, terus dapat yg berkenan di hati..sbb tunang x cerewet sgt...die ok je...snang hati saye...hehe

    ReplyDelete
  9. @Ecah Ecot:hehe...sy kenal die tak cerewet, tapi bab agak teliti pasal cincin tu...hehe

    ReplyDelete

Terima kasih memberi sokongan..=)