Jan 24, 2013

Hari membebel sedunia...

Views
terima kasih kawan-kawan dan followers yang semakin bertambah..alhamdulillah..=)
saya usaha mengupdate blog atleast seminggu beberapa kali..eheh...means, lebih dari satu post lah..
ingat nak update hari2, tapi kerja lain lebih memerlukan komitmen....

wedding progress...insyallah, will be update soon...
untuk sebelum majlis, saya akan update kejadian2 yang berlaku sahaja ye..hehe

minggu ni adalah minggu terkejar-kejar saya di pejabat,
saya kerja di pejabat ni belum pun sampai setahun,
tapi dah diberi tugas untuk training staff baru....
okey, biar saya menaikkan sendiri jawatan sebagai Senior Draughtwoman...kehkehkeh
perasan.....=P

saya rasa nak berkongsi rasa saya berhadapan dengan pekerja baru,
yang level pendidikan lebih dari saya,
saya hanya Dip in Architecture, dan pekerja baru ni Bach. in Architecture(pure) dari U awam tempatan,
tak perlu mention U mana pun, tak penting...hehe

okey, hanya saya perempuan, dan berkelulusan Dip,
dan dia lelaki dan berkelulusan Deg.
mesti lah saya hanya orang bawahan dia kan?
oh..begitu lah mungkin fikiran dia...
tapi jawatan kami di sini sama....hanya pelukis pelan...
yang memerlukan komitmen bekerja dengan software Autocadd dan Skecth up..
tapi dia boleh jawab...
'tah, takde mood lah nak buat kerja dengan Autocadd ni..Background hitam, takboleh faham semua benda dalam ni..'
perasaan anda jika berada di tempat saya??....
boleh paham tak...
sekarang kerja tengah banyak ongoing.....
nak kene habiskan sebelum cuti raya cina
bila dia yang baru masuk 2 3 hari jawab macam tu,
apa kita yang lama ni nak jawab ek?
time ni saya fikir, kalau lah saya boss........

dalam hati saya dah membebel-bebel
'masa apply kerja, tak study dulu ke position yang kau nak? apa kena buat, dan apa software yang digunakan...?'

saya bertanya semula menyembunyikan rasa tak senang dgn jawapannya tadi,
'habis masa ko belajar tu, tak guna autocadd ke?'

dia jawab,
'guna..tapi takde lah detail camni.....just buat line dinding building je...
lecturer kata, kitorang yang amik degree ( part 1) ni tak perlu pun nak buat drawing camni semua...'

okey fine....
kau pergi lah ngadap kata2 lecturer kau tuh...
terasa jugak panas muka bila mengadap orang macam ni...
sebab time ni kerja dia buat hanya redraw pagar rumah je,
bukan buat pelan rumah pun lagi....

kat sini dia nak cakap,
degree dia tu perlu jadi Junior Architect dah...
bukan pelukis pelan macam sekarang...

dalam hati saya dah menyumpah-nyumpah.
yang kau pergi mintak kerja jadi pelukis pelan, sape suruh..
kan kan?
menguji kesabaran sungguh.....

saya tak tau nak ajar camne kalau dah dengar jawapan camni..
saya cuba jugak cakap baik2
'kalau tak paham, tanya je terus..jangan diam je..'

dia terus jawab...
'semua tak paham...tak tau nak tanya camne..sebab semua aku tak tau..'

adoiyai...
sedih...
degree hanya hiasan...
belum tengok drawing building besar2 dan hi-rise lagi
dah boleh jawab camni...
saya sungguh tak paham apa perlu di mention sangat degree dia tu.
saya tak tau kenapa dia nak jadi pelukis pelan kalau diharap kerja seperti arkitek!

saya bagi tunjuk ajar,
ibarat saya buat kerja dia terus...
kerja saya terpaksa saya curi masa lain...
masa lunch skip, makan petang terus...
masa berblog ni saya curi sebab dia takde keje lagi..hehe

dah mungkin sebab dah stress sgt,
dia tanya saya...

eh, ko blaja kat mana ek?
-belajar kat Politeknik je....
dah berapa lama ko keje kat cni?
- belum sampai setahun pun...
tapi kenapa ko tahu semua benda ek?
- er.....belaja la!~ mula2 mmg la lembap jugak nak ingat semula semua masa belajar...
time poli dulu mmg diajar buat pelan rumah cmni ke?
-la...mana ada...dia ajar basic je la...camne nak guna autocadd, cmne nak lukis pelan bangunan...
oo....tapi ko laju ek buat drawing...
-takde la laju pun..details2 ni semua pun aku tak belajar masa poli, semua aku belajar kat cni..

serius...
saya tak tau dia belajar untuk dapat ijazah atau belajar camne...
tak pahammmmm....
saya tak tau nak jawab apa...
masa saya masuk kerja cni,
saya langsung takde trainer...
banyak kali jugak la salah scheme drawing....
kene betulkan semula drawing submittion,
kikis drawing salah...
semua belajar dari kesilapan..
takde pun trainer nak ngadap kita kerja sampai buat semua betul...
sadis..(T_T)

semoga minggu ni je la saya menjadi trainer...
kalau tak nnti saya bertukar menjadi singa betina jadian..
hahaha...

waa...banyak nya bebelan saya hari ni...
meluah perasaan...
walau malam tadi kanda dah pinjam kan telinga dia dengar saya bebel2,
nak jugak saya sambung di sini...hihi
stress...
oke, now, nak sambung kerja, sebab kejap lagi bakal transform jadi singa betina jinak..=P

Salam Maulidurrasul kepada semua...moh kita berselawat tak henti..

8 comments:

  1. salam maulidur rasul, free nanti singgah la blog dija.. tula kadang ape yang kita belajar tak same bile dah kerje, jadinye time kerje tu la kita betol2 kene aplikasikan, dah kerje pun memang banyak kene belajar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu singgh blog dija tau..=) tapi tak smpat tggl jejak..hehe..

      Delete
  2. Sabar ye..ade orang mmg mcm tu bangga dengan degree yang ade tapi x tahu buat kerja..pastu xde effort pun nk belajar...btw update la wedding progress :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah, masih boleh bersabar..=)
      tu la, geram jugak bila diri sndri takde effort nak belajar kan,
      asyik cakap je tak paham2...bukan nak study drwing dulu2..

      wedding progress, tgguuuuuu..hehehe

      Delete
  3. biasa la tu akak nisa.baru belajar lagi tinggi dari kita, dah nak belagak.kalau blejar tinggi2 tapi skill takde,buat ape kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tu la..
      merendah diri tu penting..=)

      Delete
  4. nama blaja pon.. so mmg xsama la dgn kerja..
    blaja dlu basic je..
    bila kerja ni mmg details la..
    rad dlu lagi la xpernah guna autocad pon..
    tapi bila kerja dgn company switchboard ni kena lah blaja guna..
    sbb nye company xde Draughtsman sendiri..
    before this boss rad yg buat drawing..
    so bila rad masuk keje, kena jadi purchasing cleck + Draughtswoman..
    hamek situ.. masa mula2 mmg nak menangis lah guna.. siap import membe ajar bwt drawing lagi.. hahaha
    pengalaman.. so far skrg ni rad dah boleh buat lah layout panel + single line drawing..
    tapi jgn tanya camne nak baca drawing ya.. belum sempat tuntut ilmu electrical lagi.. hahaha.. components je yg rad kenal..
    hamek ko! kat cni pula rad bebel banyak.. hahaha
    pape pon, all da best ya nisa!!!

    ReplyDelete
  5. blaja xsame ngn keje

    Sya pon ms degree duLu blaja teori mcm2. Last2 biLe msk keje, 1st day blaja dr clerk. Lame2 br bLeh develop knowdlege + adapt ngn teori yg kite blaja dulu. Nisa jgn amik ati sgt ngn die. maybe die pressure so nk share ngn nisa. gpon based on the conversation tu die mcm puji nisa. OK la tu..

    Sya ade sorg staff. Qualification dip. memang tere. design tere, mgt pon tere. Sya soh die further degree+attend English class, then confirm boLeh naek jd officer. tp xmo pulak..

    so life nih ad mcm2 jenis org. as long as we/they can respect others, then everything will be fine =)



    ReplyDelete

Terima kasih memberi sokongan..=)